Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Seismolab Stations - distance from Sapes - live view


All information from School Seismographs - SEISMOLAB - Erasmus + : https://seismolab.gein.noa.gr/project-network/


Junior High School Diapolitismikhs Ekpaideushs Sapwn, Seismolab Station : RE950

65 km : Samothraki High School, Samothraki, Greece, Seismolab Station : RGF1A

132km : Junior High School Moudrou, Limnos, Seismolab Station : R9AC0

201km : Natural History Museum, Lesvos, Seismolab Station : SSIGR

229km : Special High School, Thessaloniki, Seismolab Station : STHS

230km : 4th Junior High School Lagkada, Seismolab Station : RC574

298km : EKPE Magnhsias, Volos, Seismolab Station : SVOL

299km : Bursa Bahcesehir Koleji, Turkey, Seismolab Station : RT53F

310km : Izmir Bahcesehir Cicekli Koleji, Turkey,Seismolab Station : RT4F7

311km : Junior High School Avlonari, Evia, Seismolab Station : SAVL

348km : Nicolae Balcescu Highschool, Oltenita, Romania, R32F0

370km : Seismo Labotory, NIEP, Romania, Seismolab Station : R3BC5

370km : Ellhnogermanikh Agwgh, Athens, Seismolab Station : SSEA

371km : Ergasthriako Kentro Karditsas, Seismolab Station : SKAR

372km : 7th Junior High School Trikalwn, Seismolab Station : RAC91

379km : National Observatory of Athens,Seismolab Station : SNOA

380km : Institute of Geodynamics, National Observatory of Athens,Seismolab Station : R4EB6

390km : Lycée Français Anna de Noailles, Bucharest, Romania, Seismolab Station : R1784

460km : Denizli Bahcesehir Koleji, Turkey, Seismolab Station : RT56F

468km : Moroeni, Romania, Seismolab Station : R717A

510km : Thirasia Junior/High School, Greece, Seismolab Station : RG596

512km : Thira Junior High School, Santorini, Seismolab Station : RG730

518km : Elementaty School Emporeio, Santorini, Seismolab Station : SSNT

633km : Carmen Sylva Highschool, Romania, Seismolab Station : REC3A

887km : Samsun Akatum Bahcesehir Koleji, Turkey,Seismolab Station : RTBBF

Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

25/5/23 : Δελτίο τύπου : "Seismolab : ένα εργαστήριο της φύσης !" Γυμνάσιο Τυχερού, Πρασόπουλος Δημήτριος, ΤΕΘ ΔΔΕ Έβρου

 

Στόχος της προσπάθειας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση. Ασφαλείς πληροφορίες υπάρχουν στους ιστοχώρους που αναφέρονται παρακάτω

Εκδήλωση : "Seismolab : το εργαστήριο της φύσης !"
Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, Γυμνάσιο Τυχερού Έβρου
Διοργάνωση  : Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ  Έβρου
Δημήτριος Πρασόπουλος, Φυσικός, για λογαριασμό του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου

 Την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 από τις 08.30 – 11.00 πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Τυχερού Έβρου  (στην αίθουσα εκδηλώσεων που παραχωρήθηκε από το ΓΕΛ Τυχερού). Το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις/ομιλίες  με τίτλο :
α) «Το πρόγραμμα Seismolab : επιδράσεις ενός σεισμού»  (διάρκεια 1 διδ. ώρα)
β) «Οι δυνατότητες ενός δικτύου σχολικών σεισμογράφων» (διάρκεια 1 διδ. ώρα)

Η εκδήλωση :  
Η όλη εκδήλωση διοργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τον Πρασόπουλο Δημήτριο, φυσικό και συνεργάτη του προγράμματος Seismolab.  Συμμετείχαν οι περίπου 45 μαθητές του Γυμνασίου Τυχερού και 7 καθηγητές του Γυμνασίου Τυχερού και ΓΕΛ Τυχερού που ήταν παρόντες αυτή την ημέρα (τα ΓΕΛ βρίσκονται ήδη στην διαδικασία των ενδοσχολικών εξετάσεων)

Η πρόσκληση από τον Διευθυντή του Γυμνασίου Τυχερού κ. Ζιούτη Ευάγγελου εκκρεμούσε περίπου 2 μήνες και επιλέχθηκε τελικά αυτή η ημέρα για τις δραστηριότητες. Η εκδήλωση ήταν μέρος της εκδήλωσης με τίτλο : «Seismolab & D-space : τα εργαστήρια της φύσης»

Διοργανώθηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων της ΔΔΕ Έβρου, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Seismolab που υλοποιείται από το  Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, γεωφυσικό, σεισμολόγο, Διευθυντή Ερευνών του Γ.Ι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική Αγωγή και άλλους Πανεπιστημιακούς φορείς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επιστημονικός υπεύθυνος του Seismolab : ο κ. Γεράσιμος Χουλιάρας, γεωφυσικός, σεισμολόγος, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το πρόγραμμα και οι επιμέρους αναφορές των παρουσιάσεων/ δραστηριοτήτων :

Οι μαθητές αφού ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα Seismolab, https://seismolab.gein.noa.gr/ αν και είχαμε δυστυχώς προβλήματα με το διαδίκτυο) παρακολούθησαν μια «ταχύρυθμη» επιμόρφωση που περιλάμβανε :

α) αρχικά έγινε αναφορά στο πρόγραμμα Seismolab και τους σχολικούς σεισμογράφους που έχουν τοποθετηθεί μέσω του προγράμματος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιαοανατολικής Ευρώπης (σε Ελλάδα, Ιταλία,Κύπρο, Τουρκία, Ρουμανία) μέσω του δικτύου Seismolab

β) παρουσιάστηκαν στους μαθητές αποθηκευμένα σεισμογράμματα 22 διαφορετικών ημερών από 3 σχολικούς σεισμογράφους της περιοχής μας (Γυμνάσιο Σαπών, ΓΕΛ Σαμοθράκης, Προύσας –Τουρκία (Bursa Bahcesehir Koleji, Turkey)) του μηνός Ιανουαρίου 2023

γ) ζητήθηκε από τους μαθητές να συγκρίνουν τις τριάδες των σεισμογραμμάτων και να ανακαλύπτουν το θόρυβο και τα σεισμικά διαγράμματα (σεισμούς) και έγινε μια πρώτη αναφορά στα  P,S, επιφανειακά κύματα.  Οι μαθητές εκπαιδεύτηκαν να χρησιμοποιήσουν την χρονική διαφορά των κυμάτων P και S και με την χρήση ενός εργαλείου μέτρησης (Pixel Ruler) να μπορέσουν να υπολογίσουν την απόσταση σεισμόμετρου – επίκεντρου σεισμού. Οι μαθητές κατάφεραν να υπολογίσουν με ένα πρόχειρο τρόπο που τους δόθηκε σαν εξίσωση (προερχόμενη από την επίλυση ενός  προβλήματος με ταχύτητες της Α Λυκείου στην Φυσική) τις αποστάσεις αυτές 5 φορές για διαφορετικά σεισμικά γεγονότα.

δ) τους παρατέθηκαν αποθηκευμένοι χάρτες και επιλύσεις από το Γεωδυναμικό Ινστυτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (δυστυχώς δεν είχαμε σύνδεση διαδικτύου εκείνη την ώρα για να κάνουμε μια εξερεύνηση - ανίχνευση εκείνη τη στιγμή).

 Για τα σεισμικά γεγονότα που είχαμε στοιχεία για την Ελλάδα μέσω του ΓΙ-ΕΑΑ χρησιμοποιήθηκε ο δεσμός :   https://bbnet.gein.noa.gr/HL/seismicity/catalogues/real-time-catalogue

Για όσα σεισμικά γεγονότα που δεν είχαμε στοιχεία για την Ελλάδα ανιχνεύσαμε αναφορές μέσα από τους καταλόγους του δικτύου CSEM-EMSC μέσω του δεσμού : https://www.emsc-csem.org/#2

ε) αναφερθήκαμε στον τρόπο γέννησης ενός σεισμού και της παραγωγής των σεισμικών κυμάτων P και S καθώς και για τις τεκτονικές πλάκες της Γης αλλά και της Ελλάδας . Κύρια πηγή της παρουσίασης αυτής ήταν αρχείο από το δεσμό : Η Σεισμολογία με απλά λόγια για μαθητές Γυμνασίου (Πηγή: Geological Society) Original hosted in "ODS", contributed by Gregory Milopoulos on 22/05/2020 :  https://portal.opendiscoveryspace.eu/en/node/860183

στ) αναφέρθηκαν περιπτώσεις επίδρασης σεισμών σε κατασκευές από Ιαπωνία, Νεπάλ και Κροατία (6,4m 29 Δεκ 2020) με πολλές φωτογραφίες

ζ) έγινε μια προσπάθεια να «φτιάξουμε» ένα σεισμικό γεγονός…. Στην πραγματικότητα χοροπηδήξαμε 3 φορές, σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα στην αίθουσα προβολών, προσπαθώντας να το πετύχουμε. Χρησιμοποιήσαμε τον ανιχνευτή επιτάχυνσης μέσω του προγράμματος Phyphox για κινητά τηλέφωνα (μέτρηση επιτάχυνσης χωρίς g), αλλά δεν τα καταφέραμε όπως θα θέλαμε. Πάντως δημιουργήσαμε την αίσθηση και προσομοιάσαμε τον ήχο από ένα σεισμό.

η) αναφερθήκαμε εκτεταμένα για τρόπους προστασίας πριν κατά την διάρκεια και μετά από ένα σεισμό. Για την πιθανότητα να ακολουθήσουν μετασεισμοί μετά από ένα μεγάλο σεισμό και τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τις κινήσεις μας. Εστιάσαμε την προσοχή μας στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el/seismoi καθώς και την χρήση του αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112.

θ) τελειώνοντας αναφερθήκαμε στο Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για Tsounami : http://hl-ntwc.gein.noa.gr/el/services.html#close του ΓΙ – ΕΑΑ και την πιθανότητα ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να προκαλέσει τα «κύματα του λιμανιού»/ tsounami στην περιοχή μας. Αναφέραμε τα σχέδια προστασίας που υλοποιούνται από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης για tsounami μέσω του αριθμού 112  και ζητήσαμε να ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες ενημέρωσης στα κινητά τους.

Γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι μαθητές μετακινούνται το καλοκαίρι στην νότια περιοχή του Έβρου καθώς και την ύπαρξη σεισμικών ρηγμάτων  νότια της Σαμοθράκης και στο Βορειο-ανατολικό Αιγαίο, αναλύσαμε τους χρόνους που μπορεί να έχουμε διαθέσιμους σε κάθε περίπτωση δημιουργίας τέτοιων κυμάτων στην θάλασσα και τους τρόπους προστασίας.

Κύριος στόχος : οι μαθητές να ανακαλύψουν και να αναλύσουν τα ανοικτά δεδομένα που υπάρχουν,  να δραστηριοποιηθούν χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους δημιουργώντας ανησυχίες και ερευνητικά ερωτήματα, αναζητώντας με αυτό τον τρόπο την χρησιμότητα των επιστημών. 

Τονίσθηκε ιδιαίτερα ότι :

Ø  Ένας επιφανειακός σεισμός μεγάλου μεγέθους, έχει συνήθως μετασεισμούς που μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια ή και μεγαλύτερα προβλήματα. Αναφέρθηκαν συχνά οι σεισμοί :στην Σάμο (6,7 - 30 Οκτ 2020) με το τραγικό θάνατο 2 μαθητών και Τουρκία, Gaziantep (7,7 - 6 Φεβ 2023) με τους χιλιάδες θανάτους.

Ø  Η ορθή σκέψη πριν και μετά, αλλά και η ηρεμία κατά την διάρκεια ενός σεισμού, μειώνει αρκετά τις επιδράσεις του σεισμού στην ζωή μας.

Ø  Η γνώση της διαδικασίας ενός σεισμού και η διαφορά των κυμάτων P και S μπορούν να μας δώσουν αρκετό χρόνο, για να αποφύγουμε σοβαρά ατυχήματα και να ελαχιστοποιήσουν τους τραυματισμούς , «η γνώση είναι δύναμη».

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Γυμνάσιο και ΓΕΛ Τυχερού για την φιλοξενία.














Σάββατο 18 Μαρτίου 2023

28/03/2023 : «Δράσεις εκπαιδευτικής Σεισμολογίας στο Σχολικό Εργαστήριο», Γεωδ.Ινστιτούτο - ΕΑΕ, Εθνικός Οργανισμός Υποστήριξης e-Twinning (EOY)

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, 17:00 – 19:00

 https://www.sch.gr/diadiktyako-ekpaideftiko-seminario-draseis-ekpaideftikis-seismologias-sto-scholiko-ergastirio/?fbclid=IwAR2sEP2vhnf0Nhmh7Op7KCkC_PiDqMpxIPM8KJHmM4eIRQo_xZrXr1II55A

Στο πλαίσιο του eTwinning και σε συνεργασία της Ελληνογερμανικής Αγωγής, του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και του Εθνικού Οργανισμού Υποστήριξης  eTwinning  (ΕΟΥ) διοργανώνεται  διαδικτυακό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα:

«Δράσεις εκπαιδευτικής Σεισμολογίας στο Σχολικό Εργαστήριο».

Τo εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, 17:00 – 19:00, μέσω της πλατφόρμας Webex. Το σεμινάριο αφορά τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων STEAM Β/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ). Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με το πρόγραμμα και το link της διαδικτυακής αίθουσας. Το σεμινάριο αυτό έχει σκοπό να προετοιμάσει τους εκπαιδευτικούς να εφαρμόσουν σειρά δράσεων εκπαιδευτικής σεισμολογίας στα σχολεία τους, λαμβάνοντας εκπαίδευση σχετικά με την προσέγγιση και τις παιδαγωγικές μεθοδολογίες που θα χρησιμοποιηθούν. Οι δράσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε συνεργατικά eTwinning έργα με στόχο την ενασχόληση και την κατανόηση των μαθητών με ένα φυσικό φαινόμενο, μερικές φορές καταστροφικό και επικίνδυνο, καθώς και την ανάγκη τήρησης κανόνων για τη μείωση των επιπτώσεων. Ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης ερευνητικών και διαθεματικών δεξιοτήτων και δραστηριοτήτων από τους μαθητές και σύνδεσης  της μάθησης  και τη θεωρητικής γνώσης με τη πρακτική εφαρμογή-, ώστε να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και τέλος  να ανοίξει νέους ορίζοντες επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι στόχοι, τα ερευνητικά δεδομένα και τα εκπαιδευτικά εργαλεία που σχεδιάστηκαν για σενάρια και εφαρμογές στα εργαστήρια δεξιοτήτων. Πιο συγκεκριμένα:

α) Εύρεση Επικέντρου Σεισμού

β) Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης για Κατασκευή Σεισμογράφου

γ) Δημιουργία on-line Πλατφόρμας

δ) Καινοτόμα σχέδια μαθημάτων βασισμένα στο δίκτυο εγκατεστημένων σεισμογράφων που εισάγουν τον ήχο του σεισμού

Η δράση αυτή στοχεύει στη χαρτογράφηση και παρακολούθηση του αντίκτυπου και της αποτελεσματικότητας, τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό, επίπεδο μαθητή, εκπαιδευτικού και σχολείου των SEISMO-Labs. Αυτό θα βοηθήσει στην καθοδήγηση και υποστήριξη οποιουδήποτε ενδιαφέρεται για τα αποτελέσματα του έργου, μέσω ενός οδηγού "Προτάσεις για μελλοντική χρήση", που περιέχει περιπτώσεις έκθεσης, βέλτιστες πρακτικές και περιπτώσεις επιτευγμάτων. Η ανάλυση θα οδηγήσει σε μια έκθεση πολιτικής με συγκεκριμένες συστάσεις για τη μελλοντική χρήση των εργαστηρίων για την ανάπτυξη δεξιοτήτων.


Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, Creating School Seismology Labs For the Development of Students’ Competences (SEISMO-Lab) από το Πρόγραμμα ERASMUS+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα SEISMO-Lab μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο, https://seismo-lab.ea.gr/ 

Οι προτεινόμενες δράσεις έχουν εγκριθεί και ενταχθεί στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ),

https://elearning.iep.edu.gr/study/mod/folder/view.php?id=22074&section=10

Οι παρουσιάσεις βρίσκονται εδώ : 

https://seismo-lab.ea.gr/project-result/#    και μετά επιλέγετε 

>>> TRAINING COURSES >>> Workshops >>> WEBINAR 28/2/23

https://seismo-lab.ea.gr/wp-content/uploads/2023/03/SEISMOLAB_202030228023_KBoukouras.pdf

https://seismo-lab.ea.gr/wp-content/uploads/2023/03/SEISMOLAB_20230228_%CE%91Moshou.pdf

https://seismo-lab.ea.gr/wp-content/uploads/2023/03/SEISMOLAB_20230228_Prasopoulos.pdf

             ΤΡΙΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023

17:00 – 17:10  Έναρξη - Χαιρετισμοί, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Συντονιστής του έργου, Διευθυντής Ερευνών, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

17:10 – 17:40 Τα σχολεία μελετούν τους σεισμούς, μέσα από το SEISMO-Lab, Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

17:40 – 18:15 Εκπαιδευτικές Δράσεις – Σενάρια, Δρ. Αλεξάνδρα Μόσχου, Ελληνογερμανική Αγωγή 

18:15 – 18:45 Ερευνητικές εργασίες και δραστηριότητες με σχολικό σεισμογράφο, Δημήτριος Πρασόπουλος, Φυσικός, Γυμνάσιο & Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Σαπών

18:45 – 19:00 Συζήτηση – Ερωτήσεις